Celtic Spirit spiritualiteit, Natuurreligie, Keltische festijnen, Volle en nieuwe maan rituelen


Ga naar de inhoudsopgave

Hele lijst

Godinnen

Keltische Goden en Godinnen

Toen de Galaten (Kelten) in 279 v.C. het Griekse heiligdom Delphi plunderden lachte hun leider Brennus om de beelden van Griekse goden die werden afgebeeld als mensen. De Kelten aanbaden de krachten van de natuur en zagen hun goden aanvankelijk niet als menselijke wezens. Later toen het Romeinse rijk zich uitbreidde, en de klassieke invloed op de Keltische kunst groter werd, werden goden en godinnen steeds meer in een menselijke vorm afgebeeld.

Aine
Aine- (AN-yuh) Ierland; een vrouw van de Leanan Sidje (liefje van de Sidhe). Sommige zeggen dat ze de dochter was van Manannan, andere zeggen dat ze de Morrigan zelf vertegenwoordigde. Er is een steen en deze was haar eigendom. Als iemand anders op deze steen zat dan zou deze persoon iets ergs overkomen. Zou deze persoon drie keer op deze steen zitten dan zou hij/zij voor altijd verdwijnen.

Angus mac Og
Angus mac Og is de god van de jeugd, de liefde en de schoonheid.
Andere namen: Aengus mac Og

Anu
Anu is de Grote Moedergodin, Moeder Aarde. Zij is de godin van de vruchtbaarheid, van voorspoed en comfort. Anu is patrones van tovenaars, rivieren, bronnen, magie en wijsheid. Uit Anu ontsprong de rivier de Donau, een verwijzing naar een andere naam van Anu; Danu. Het water van de Donau zou volgens de Keltische scheppingsmythe een eikenboom gevoed hebben. Uit deze eikeboom zijn alle Keltische goden voortgekomen. Ze wordt vereerd door het Sidhe volk de Tuatha de Dannan. Anu is namelijk de moeder van de god van de Tuatha de Dannan, Dagda.
Andere namen: Annan/Dana/Dana-Ana/Danu/Dannan/Dana

Arawn
Wales; god van de dood, wraak en de onderwereld. Met de komst van het christendom werd deze onderwereld langzaamaan hel genoemd.

AriWales; godin van de schoonheid, reïncarnatie, bekend om haar zilveren wiel. Ze woont in een paleis in de lucht en haar zilveren wiel staat symbool voor de tijd. r schip vervoert gesneuvelde krijgers naar Emania (maanland)

Badb
(bibe) Ierland; godin van inspiratie, leven, wijsheid, zus van Macha, Morrigan en Anu. Wordt ook in verband gebracht met oorlog. In Gallië was ze bekend onder Cath Bodva, een moedergodin en godin van de stammen.

Banba
Banba vormt samen met de godinnen Eriu en Fotla, haar zusters, een drie-eenheid. Deze drie godinnen zijn alledrie gehuwd met de drie heersers van de Tuatha de Dannan. Banda is de vrouw van de oudste heerser, Mac Cuill. Wanneer de druïde Amergin een invasie op Ierland leidt, komen de drie godinnen hem om beurten tegemoet. Banba is de eerste. .

Bel
Ierland, Schotland Wales; god voor de landbouw, vee, vuur, gezondheid, warme bronnen in nauw verband gebracht
met druïdes en het festival op Beltaine (1 Mei)

Blodeuwedd
Wales; godin van de bloemen, mysteries, bossen en wijsheid. Bekend als de Ninefold-godin van de westelijke eilanden.
Deze god was de vrouw van Lleu de maan is haar symbool.

Boann
Ierland; godin van de rivier Boyne en moeder van Angus Mac Og. Zij had de kracht om te genezen

Bran
Bran is de god van de profetie, de kunst, oorlog, zon en muziek. Hij is de beschermheer
Andere namen: Benedigeidfran

Branwen
Branwen is de godin van de liefde en de schoonheid. De goden Bran en Manannan mac Lir zijn haar broers, zij is de dochter van Lir en de vrouw van koning Matholwch. Na de dood van haar broer Bran stierf Branwen aan een gebroken hart.

Brigit
Brigit is de godin van het vuur, vruchtbaarheid, (vrouwelijke) kunsten en kundes en krijgskunsten. Zij is patrones van dokters, dichters, hekserij, liefde en occulte kennis.
Andere namen: Brid/Brig/Brigid/Brighid

Caer Ibormeith
Ierland; godin van de slaap en dromen. Vaak nam ze de vorm van een zwaan aan die in het meer Dragons Mouth leefde. Aengus Mac Og was verliefd op haar. Toen ze wakker werd uit een droom die ze zelf had uitgezocht zag hij haar. Hij nam ook de vorm van een zwaan aan en samen vlogen ze weg naar Bruigh na Boinne ten noorden van Tara,waar ze zo mooi zong dat heel Ierland voor drie dagen lang in slaap viel .

Ceridwen
Ceridwen is de godin van de dood en de hergeboorte. Zij is een grote en wijze godin, patrones van dichters. Zij is de heksengodin van de duistere, profetische krachten. Andere namen: Cerridwen/Caridwen/Keridwen

Cernunnos
Cernunnos is de god van de natuur en alle wilde dingen. Hij staat symbool voor mannelijkheid, vruchtbaarheid, dieren, fysieke liefde, wouden, rijkdom, handel en krijgers. Heksen doen dikwijls een beroep op hem. Hij belichaamt de geest van de groei, magie en is de god van bossen en bomen. Hij staat daarom ook bekend als 'De Groene Man'. Hij wordt vaak afgebeeld als een gehoornde man en is de Heer van de Wilde Jacht. Ook wel gezien als de Aarde-vader. Met het heilige gewei van de Hertenbok op zijn hoofd vertegenwoordigde de Gehoornde God de levenskracht van de natuur en hij zette in de lente de sluizen van het leven open
Andere namen: Cernowain/Cernenus/Herne de Jager/De Groene Man/De Gehoornde Man

De Dagda
De Dagda is de zogenaamde 'Goede God'. Hij zorgt voor overvloed, vruchtbaarheid en bescherming. Ook Als symboliseert hij rijkdom en hergeboorte. Hij is de bewaker van de verbazingwekkende rijkdommen van de godin regeert aldus over de waarheid en de mysteriën van het bestaan. De Dagda wordt afgebeeld met een grote stok. Met het ene uiteinde daarvan is hij in staatte doden, met het andere uiteinde schenkt hij het leven. Verder draagt hij een enorme kookpot bij zich, die nooit leeg raakt.

Don
Don is de god die heerst over het rijk van de doden en de ingangen naar de 'andere wereld' bewaakt. Hij controleert de elementen en de uitmuntendheid.
Andere namen: Domnu

Dylan
Dylan is de God van de Zee. Hij zorgt voor zowel emotionele passie als kalmte in relaties, twee ogenschijnlijk tegenstrijdige aspecten.

Eriu
Eriu is de Keltische godin waaraan volgens de mythe Ierland haar naam aan te danken heeft. Iedere nieuwe koning van Ierland zou van haar een gouden drinkbeker met rode wijn gekregen hebben, als symbool van zijn verbond met het land en de welvaart die hij (hopelijk) zou voortbrengen. Eriu is ook een van de drie koninginnen van de Tuatha da Dannan. Eriu vormt een triade met haar zusters, de godinnen Banba en Fotla. De drie godinnen zijn getrouwd met de drie koningen van Ierland. Eriu is de echtgenote van Mac Greine. De drie godinnen treden de druïde Amergin tegemoet, die Ierland wil binnenvallen en innemen.
Eriu is de enige van de triade die hen welkom heet. Andere namen: Erin/Eire/Eirean/Eirin/Eyre/Eiriu

Fotla
De godin Fotla vormt samen met de godinnen Eriu en Banba een drie-eenheid. Zij is, na Banba, de tweede godin, die de druïde Amergin tegemoet komt, wanneer deze een invasie leid op Ierland. Fotla is de echtgenote van een van de drie koningen van Ierland; Mac Cecht.
Andere namen: Fotia

Gwenhwyfar
Haar naam betekent Witte Geest, en zij is de oorspronkelijke Mei-koningin der Faeries. Er wordt gezegd dat zij Koning Arthur trouwde op Beltaine (ook wel Mei-dag), een dag gereserveerd voor de trouwerijen van de Goden. Wie met Gwenhwyfar sliep regeerde het Land. Haar sierlijkheid en schoonheid werd door velen begeerd en haar liefdesaffaire met Sir Lancelot verzwakte de macht van het idyllische Camelot.
Andere namen: Guinevere

Lugh

De god Lugh is een hemelgod, ook wel bekend als de 'Helder Stralende'. Hij is de god van 'Alle Vaardigheden', van het licht,
de oorlog en de magie. Lugh was een oorlogsheld, een magiër en een goed ambachtsman. Het Keltische zomerfeest Lughnasad
is naar hem vernoemd. Steden als Lyon, Leiden en Leignitz zouden naar hem vernoemd zijn.
Andere namen: Luge

Macha
De godin Macha wordt ook wel gezien als een van de drie-eenheid Badb/Nemain/Macha. Samen vormen zij drie aspecten van
de krijgergodin Morrigan. Macha staat symbool voor de strijd op het slagveld. Haar kleur was rood; rood zijn haar kleding en haren. Dieren geasocieerd met Macha zijn het paard en de raaf.

Medb
De godin Medb is een krijgergodin, net als de andere vier oorlogsgodinnen Morrigan, Badb, Macha en Nemain.
Maar waar de godin Morrigon magie gebruikt in de strijd, gebruikt Medb het wapen.
Andere namen: Maeve/Mab/Medhbh

Morrighan
Morrighan is de godin van de oorlog en de daadkracht. Haar bekendste eigenschap is dat zij zich kan veranderen in een raaf.
Haar verschijning in ravengestalte is dan ook een teken van de naderende dood. Zij is de koningin van geesten en demonen.
Wraak, nacht, magie en profetie zijn kreten die haar typeren. Morrighan is de patrones van priesteressen en heksen. De god De Dagda is haar echtgenoot.
Andere namen: De Morrigu/Morrigan/Morgan

Nemain
Nemain vormt een drie-eenheid samen met Badb en Macha. Samen vormen zij drie aspecten van de krijgergodin Morrighan.
Nemain is de beschermelinge van krijgers en inspireert hen tot de waanzin in het slagveld, waardoor zij felle gevechten kunnen leveren.
Andere namen: Nemain/Neman/Nemon/Nehhain

Nimue
Nimue staat bekend als Vrouwe van het Meer. Nimue verschijnt door de hele Arthur-legenden als een mysterieuze figuur
die advies aanbiedt en tussenbeide komt. In sommige versies van de legenden keert Nimue zich tegen Merlijn en sluit hem op in haar kristallen grot. Sommigen geloven dat zij hem daar alleen maar opsloot voor zijn veiligheid en herstel totdat de mensen van de Aarde zijn terugkeer aan zouden roepen. Nimue wordt soms ook gezien als een Maangodin.
Andere namen: Vivien, Vrouwe van het Meer, Lady of the Lake, Vivienne, Niniane

Ogmia
Ogmia is de god die de runetaal van de Druïden zou hebben uitgevonden. Hij is een heldhaftige god die zijn volgelingen met gouden kettingen aan zijn tong bond. Ogmia is de beschermheilige van wetenschappers. Hij wordt voorgesteld als een oude, kale man, gekleed in een leeuwenvel.
Andere namen: Ogma/Oghma/Ogmios

Rhiannon
Rhiannon, ook wel vereenzelvigd met de godin Epona, is de godin van vruchtbaarheid, volwassenheid, helende bronnen en de beschermvrouwe van paarden, vogels en de oogst. Ze wordt vaak afgebeeld op -of in aanwezigheid van- paarden, tarwe, fruit en vaak een hond en een sleutel. Rhiannon is ook verbonden met genezing, dood en hergeboorte. Ook is Rhiannon de godin van de onderwereld. Haar zoon Pryderi volgde zijn vader Pwyll op als de heerser van Dyfed en de onderwereld.
Andere namen: Epona

Met dank aan: vera.tovert.nl





Home Page | Jaarwiel | Godinnen | Maanrituelen | The Mabinogion | Kaarten | ogham | bomenritueel | evp | pendelen | Dromen | Entiteiten | wicca | Chants | Div Healing | Foto`s | contact | Link page | QR code | Sitemap


Terug naar de inhoudsopgave | Terug naar het hoofdmenu